Kajian Terbaru Mengatakan Larian Jarak Jauh Tidak Memberi Kesan Buruk Kepada Jantung

Selama bertahun-tahun anda telar mendengar, adalah penting melakukan senaman seperti berjogging atau berlari. Tetapi anda juga seringkali mendengar, jangan terlalu banyak bersenam kerana boleh memberi kesan kemudaratan pada organ-organ utama badan khususnya jantung anda.

expendables-2-movie-poster-arnold-schwarzenegger

Kini, para penyelidik di Universiti Saarland di Jerman mendapati bahawa latihan yang makan masa bertahun-tahun seperti endurance (daya tahan) mungkin tidaklah seburuk seperti orang ramai sangkakan.

Man Jogging on Open Road --- Image by © Dave & Les Jacobs/Photoconcepts/Corbis

 

Bilakah Latihan Endurance Mendapat Kesan Yang Tidak Baik?

Betahun-tahun Para saintis telah membincangkan bahaya-bahaya yang serius berkaitan dengan endurance, hasil daripada kajian 2012 oleh saintis dari Belgium seakan-akan menentang sukan ini.

banner-ellie

Mereka mendapati latihan yang berulang, pada latihan endurance peringkat elit boleh membuatkan bahagian kanan ventrikel jantung menjadi semakin besar.

Kesan daripada pembesaran ventrikel jantung, boleh memberi kesan jangka panjang yang akhirnya boleh mengancam nyawa anda seperti jantung berhenti berdegup secara tiba-tiba.

 

Maklumat terkini

Kajian terbaru membandingkan 33 atlet elit  lelaki dengan 33 orang lelaki yang tidak melakukan sebarang aktiviti yang melibatkan edurance. Para atlet dan lelaki biasa diambil mengikut umur, berat dan ketinggian yang sama.

Ian-Sharman1

Campuran atlet dari pelbagai arena termasuklah bekas Olympia dan peserta Ironman yang berlatih kira-kira selama 30 tahun dan terus berlatih kira-kira 17 jam seminggu.

Para saintis telah mendapati bahawa jantung atlet adalah lebih besar dan lebih kuat (seperti yang diharapkan), tetapi selepas ujian jantung dijalankan, didapati tiada kesan buruk ke atas atlet yang di uji.

Anton_Krupicka_Geoff_Roes_Ultrarunning_Western_States_Undefeated_Running

“Kami mendapati tidak bukti kerosakan yang berpanjangan, pembesaran patologi atau kerosakan fungsi, sama ada disebelah kanan mahupun kiri ventrikel didalam badan atlet yang telah bertahun menjalani latihan pada peringkat ‘intensive elite-level endurance exercise’ “. Penjelasan dari Philipp Bohm,salah seorang ahli saintis yang mengkaji permasalahan ini.

Sudah tentu, anda haruslah membuat jadual dalam menjadualkan hari rehat dan sentiasa berjaga-jaga dengan tanda amaran sewaktu anda memaksa diri anda melakukan sesuatu latihan secara berlebihan.

About Bro Shah 39 Articles
Stockist Leader MESOTROPIN Call us Now For Detail +6019987351

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Nak ebook PERCUMA TEKNK 6 PACK?

Masukkan nama dan emel anda di bawah dan kami akan hantar terus ke emel anda