Ini Adalah 7 Jenis Intermittent Fasting Yang Boleh Bantu Kurangkan Berat & Peratus Lemak Badan!

Lepas raya,berat badan mencanak naik.

Ada ibrah tersembunyi yang perlu korang singkap dan kembali kepada basic iaitu => berpuasa!

Berapa ramai yang berpuasa sebab fikir nak raya dan berlawa-lawa masa hari raya,lepas tu makan ikut suka je.

Teknik berpuasa yang diimplement di negara barat ada banyak dan diberi nama yang pelbagai.

Ianya diberi nama sebagai Intermittent Fasting atau singkatannya dipanggil IF.

Macam mana nak buat IF?

Jom baca lagi!

  1. Alternating day fasting
    Teknik berpuasa secara berselang seli diantara hari ‘makan-makan’ dan hari berpuasa.

    Dikatakan sebagai salah satu teknik yang efektif untuk menurunkan berat badan,
    dimana ianya dapat mengurangkan pengambilan kalori sehingga 50% meskipun anda makan gila-gila pada hari tidak berpuasa!Walaubagaimanapun,

    Pakar nutrisi dan kesihatan bersependapat bahawa,pelaksanaan puasa sebegini adalah sangat menjurus kepada tabiat pemakanan yang tidak sihat,

    meskipun ianya efektif untuk jangkamasa pendek tetapi bukan untuk jangkamasa panjang.

    Admin pun fikir benda yang sama,huhu.

2. One day per week fasting
Antara buku kesukaan admin,tulisan Brad Pilion – Eat Stop Eat menerangkan tentang pelaksanaan IF ini.
Teknik ini memberi ‘result’ yang berbeza jika dibandingkan dengan teknik Alternate day fasting dimana pelan  pelaksanaannya adalah lebih sihat dari segi hidangan makanan dan juga lifestyle! agipun dalam masa seminggu,hanya sehari sahaja anda fokus kepada berpuasa.Senang dan ringkas

 

    
3. Up to the 9th hour fasting
Hanya 9 jam sahaja diperlukan untuk menjayakan teknik puasa ini.
Berbuka ngam-ngam bila dah cukup 9 jam.Untuk beginner sesuai ni.(Kalau yang muslim,alang-alang puasa sunat terus)

 

4. One meal per day fasting
Sebenarnya IF ni terpulang lah ikut style mana yang korang suka.
Untuk teknik ni, anda hanya perlu makan satu hidangan besar sahaja dan seterusnya berpuasa sepanjang hari.
Tapi tak semua orang boleh buat teknik ni sebab ianya boleh tahan susah jugak la nak praktikkan.

5.Nightly fasting
Teknik berpuasa ini adalah melibatkan kepada pelaksanaan berhenti makan beberapa jam sebelum tidur.
Kebiasaanya adalah 5 jam sebelum tidur dan seterusnya ianya dilanjutkan ke dalam tidur sehingga keesokan harinya  
Ianya sangat mudah dipraktikkan kerana ianya memerlukan sedikit pengubahsuaian lifestyle jika nak dibandingkan dengan jenis IF yang lain

         

      

6. 16/8 fasting
Teknik IF ini hanya mensasarkan hanya 16 jam tempoh berpuasa dan untuk 8 jam yang seterusnya korang
bolehla window eating sesuka hati tetapi sebaiknya dalam bentuk hidangan yang sihat ya
        

 

7. Puasa sunat Isnin & Khamis
Yang ni admin rekemen sebab ianya balance dari segi keperluan fizikal dan rohani.Yang ni jarang sangat orang buat,tapi serius berpahala. Apalagi jom rajin-rajinkan diri berpuasa pada kedua hari sunat ni.

Duit belanja hari isnin khamis boleh masuk tabung infaq atau bagi orang susah makan.

Kann?

Huhu

 

M-sotropin sangat membantu kepada penambahan saiz dan jisim otot dengan lebih baik.

Ramai atlet yang menggunakannya kerana ia bebas dari bahan yang terlarang sebagaimana yang digariskan oleh World Anti Doping Agency (WADA).

Hubungi hotline Mesotropin di talian 019 99873531 yep.

Thanks.

‪#‎mesotropin‬

About Bro Shah 37 Articles
Stockist Leader MESOTROPIN Call us Now For Detail +6019987351

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Nak ebook PERCUMA TEKNK 6 PACK?

Masukkan nama dan emel anda di bawah dan kami akan hantar terus ke emel anda